Categorie: Noutăți

Universitatea de Stat din Moldova

REZULTATE NOI ÎN CERCETAREA CROSSOVERULUI DE SPIN

Crossoverul de spin este o tranziție între stările cu spin mic și spin mare în unii ioni de metal de tranziție sub acțiunea stimulilor externi (temperatura, presiunea sau lumina). Deoarece această tranziție modifică foarte mult caracteristicile magnetice și optice, acești compuși de coordonare pot fi utilizați ca componente pentru electronica moleculară. Îndepărtarea unui proton din…
Citește mai mult

STRUCTURA CRISTALINĂ A PELICULELOR SUBȚIRI ÎN SISTEMUL ZN-IN-O

Recent, colaboratorii facultății noastre: V. Brînzari, G. Korotcenkov, O. Șapoval, Iu. Boris, S. Vatavu și D. Nica, au publicat un articol de cercetare întitulat “XRD study of structure transformations in Zn-In-O nanocomposite thin films prepared by spray pyrolysis method” în revista internațională Physics of the Solid State. În acest articol ei au realizat un studiu…
Citește mai mult

Cercetare inovatoare, care dezvăluie o conductivitate termică ultra-scăzută în nanofirele de germaniu

[Chișinău, Moldova] — 13 decembrie 2024 — Un studiu publicat în revista Physics of the Solid State prezintă descoperiri referitoare la proprietățile termice ale nanofirelor de germaniu, având implicații semnificative pentru viitorul nanoelectronicii și materialelor termolectrice. Articolul, întitulat: “Ultra-Low Thermal Conductivity of Germanium Nanowires” / „Conductivitatea termică ultra-scăzută a nanofirelor de germaniu”, analizează comportamentul fononilor…
Citește mai mult

În vizită la Facultatea de Fizica si Inginerie

La data de 18 aprilie, un grup de elevi din clasele a XI și a XII sub conducerea profesoarei de fizică Raisa Cotruță, de la Liceul Teoretic “George Călinescu” din Chișinău, au fost în vizită la Facultatea de Fizica si Inginerie, Universitatea de Stat din Moldova. Elevii au vizitat laboratorul ”Educație pentru Drone – eDrone”,…
Citește mai mult

O FAPTĂ MICĂ PENTRU O INIMĂ MARE

La data de 14 februarie un grup de studenți de la Facultatea de Fizică și Inginerie, împreună cu cadrele științifico-didactice, Ciobu Vicotr, dr., conf. univ. și Leca Ludmila, asist. univ. s-au deplasat la Hâncești pentru a aduce bucurii în inimile fetițelor de la Centrul pentru copii cu dizabilități. Deja al X-lea an consecutiv, studenții Facultății…
Citește mai mult

Facultatea de Fizică și Inginerie mai face un pas în dezvoltare

            Facultatea de Fizică și Inginerie mai face un pas în dezvoltare și se implică în studiul unui domeniu ce ține de materiale cu entropie înaltă în cadrul unui nou proiect câștigat cu susținerea NATO SPS – G6153 – „Stealth coatings based on 3D architectures of high entropy materials„. Proiectul…
Citește mai mult

Promovarea Fizicii în liceele din Republica Moldova

La Facultatea de Fizică și Inginerie a Universității de Stat din Moldova continuă campania de admitere, prin promovarea programelor de licență Fizică, Tehnologia informației și Inginerie și managementul calității, în rândul liceenilor. Acest lucru rezidă din vizita de lucru recentă a elevilor clasei a X-a de la Liceul Teoretic ”A.Mateevici” din orașul Căușeni, însoțiți de…
Citește mai mult

Rezultatele obținute la Târgul Internațional de Inventică și Educație Creativă pentru Tineret, ICE-USV la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România

În perioada de 7-9 iulie 2023, tinerii cercetători științifici din cadrul Facultății de Fizică și Inginerie, Gheorghe Ghilețchii și Alexandru Varzari, precum și doctorandul, cercetătorul științific din cadrul Institutului de Fizică Aplicată, Valentin Batîr, au participat la Târgul Internațional de Inventică și Educație Creativă pentru Tineret, ICE-USV (https://fiesc.usv.ro/ice-usv/) la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava,…
Citește mai mult

La USM urmează a fi implimentat un nou proiect internațional de cercetare – NATO Știință pentru Pace și Securitate (SPS)

La Universitatea de Stat din Moldova va fi implementat în perioada 01 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2026,  un nou proiect multianual de cercetare NATO Știință pentru Pace și Securitate (SPS). Directorul proiectului „Tehnologii Avansate pentru Reziliență Fizică a Infrastructurilor Critice (APRIORI)” este Dr. Veaceslav Sprincean, conferențiar universitar la Facultatea de Fizică și Inginerie a…
Citește mai mult

Ziua Tânărului Pedagog

Universitatea de Stat din Moldova a găzduit de Ziua Internațională a Studentului, evenimentul de promovare al tinerilor în cariera didactică ”Ziua Tânărului Pedagog”, în cadrul centrului Mediacor. Cadrele didactice împreună cu studenții facultății de Fizică și Inginerie au participat la expoziție în cadrul acestui eveniment, prezentând echipamente din laboratorul educațional ”e-Drone”. Totodată, viitorii absolvenți și…
Citește mai mult